MICRO-XRF (µ-XRF):

(Finansieret af fondsbevillinger... Se mere HER)

XRF (Røntgenfluorescens) er en analysemetode, der gør det muligt at bestemme indholdet af grundstoffer i et materiale. Ved at sende røntgenstråling mod genstandens overflade, udsender atomerne røntgenstråling med karakteristiske bølgelængder, som afslører både hvilke grundstoffer der er til stede og deres koncentrationer. Metoden kan meget nøjagtigt identificere både hovedelementer som metaller i legeringer og små forureninger (sporelementer) i meget lave koncentrationer (ppm-niveau).

Spor af fortidigt håndværk kan være til stede på mange måder: fra hammerskæl i stolpehuller, slagger og smeltedråber i affaldsgruber, til værksteder med velbevarede aktivitetslag. Analyser af disse materialer kan afsløre detaljer om de håndværk, der blev udført, om råmaterialer og håndværksmæssige traditioner, og dermed om handelsveje og kulturelle kontakter. Viden, som sjældent kan ses på genstandes overflade, og som dermed kan have betydning for bedømmelse af status ved analyse af gravinventar, men som også kan være et supplement til analyser af håndværksaffald.

Røntgen:

Bevaring Sjælland råder over eget digitalt røntgenanlæg, som kan lave røntgenoptagelser af næsten alle genstandstyper, uanset størrelse og materiale. Røntgenbilleder kan afsløre skjulte opbygninger bag overfladen på nyere genstande, samt eventuel skjult ornamentik. På malerier og bemalede genstande kan det afsløres, om der findes ældre motiver under det synlige farvelag.

Fiberanalyser:

Analyse af tekstilfibre er essentiel for valg af konserveringsmetode. Analysen udføres både kemisk og mikroskopisk.

Vedbestemmelse:

Træanalyse kan bestemme træsorten, hvilket kan være nyttigt indenfor arkæologien, når man vil vurdere, hvilke træsorter man har været anvendt til forskellige formål, og om der er tale om en importvare eller lokalt groende træsort.

Farvesnit og farvetrapper:

På bemalede genstande som møbler, paneler og gerigter kan det være ønskeligt at vide, hvor mange farvelag, og hvilke farver, der er i tidens løb, er blevet påført. Den viden opnås enten ved at analysere et udtaget tværsnit af farvelagene i analysemikroskop, eller ved at lave en farvetrappe på genstanden, hvorved alle lag bliver synlige for det blotte øje.

Pigmentanalyser:

Vi udfører pigmentanalyser ved hjælp af røntgenfluorescens eller kemiske analyser.

UV-analyser:

UV-lys bruges til at afsløre tidligere restaureringer på malerier, glas, keramik og andre materialer.

Certificeret Mycometer® Skimmelanalyse:

Personalet på Bevaring Sjælland er certificeret og udstyret til at foretage Mycometer® surface- og air skimmelanalyser, som kan fastslå tilstedeværelsen og mængden af skimmel. Analyserne bruges også til at vurdere, om en rensning har været effektiv.

Certificeret Mycometer® Bakterieanalyse:

Bactiquant® surfaceanalyse bruges til hurtigt at bestemme og dokumentere bakteriemængden på overflader, især på genstande, der har været udsat for oversvømmelse.

Fourier - Transform Infrared Spectroscopy (FTIR):

FTIR er en analyseteknik, der via infrarød stråling bruges til at udføre nondestruktive analyser af organiske og uorganiske materialer. Metoden giver information om hvilke kemiske bindinger der er i et materiale, og derigennem er det muligt at identificere og karakterisere både små og store genstandes kemiske grupper og forbindelser uden, de bliver beskadiget.

Hos Bevaring Sjælland gør FTIR det muligt at bestemme sammensætningen af f.eks. farvepigmenter og metalkomponenter, som kan være vigtige i forbindelse med konservering af kunstværker. Til denne opgave komplementerer FTIR-analysen andre metoder som Micro-XRF, når der er behov for at analysere både organiske og uorganiske materialer på en præcis og non-destruktiv måde.